Myčky nádobí se prodávají jako běžné standardní vybavení kuchyní, přesto je někteří považují za přežitek, za podporu lenivosti, a především za přístroj s neekonomickým provozem.
Úspora času a energie
To je asi jediný zásadní důvod, proč si myčku pořídit. Trávit veselé sluneční odpoledne hodinovým mytím nádobí pro celou rodinu, kdy se zašpiní pět sad nádobí, osm hrnců, šest poklic, sedmadvacet příborů, pět nožů, čtyři sklenice, kuchyňský robot, mixér, tři misky, čtyři hrnky, dvě krájecí prkénka, a jistě by se ještě něco našlo, tak máte o zábavu postaráno. Zatímco zbytek rodiny odchází koupat se v bazénu, vaše „příjemná“ hodinka nad výpary saponátové vody v kuchyni to jistí. A pokud nejste rodina příliš solidární, a nemůžete se spolehnout na pomocníky, škoda krásného slunečního sobotního dne.
A pak už nemáte ani dost sil, ani náladu zaplavat si v bazénu, a raději na chvíli ulehnete na pohovku, kde zabijete další hodinu regenerací sil.
Spotřeba vody a elektřiny
To je velice relativní pojem, který závisí na mnoha okolnostech, zejména na frekvenci mytí. Budeme-li porovnávat skutečně jen průměrné hodnoty, vyjdeme z toho, že se v dřezu spotřebuje zhruba dvojnásobek tekutiny, než v myčce, a co se týče elektřiny na ohřev vody a běh čerpadla a vstřikovacích trysek, vychází opět o něco lépe myčka, než ohřev nádrže pro ruční mytí (bojler nebo průtokový ohřívač). Na jeden mycí cyklus počítejme přibližně 3,5 koruny pro myčku a 7,5 koruny pro ruční mytí. Jestliže budete myčkou uvádět do provozu v průměru 4x týdně, což je republikový průměr, rozdíl činí měsíčně necelých 70 korun ve prospěch myčky.
Návratnost investice
Při současných cenách myček na trhu je lépe počítat s tím, že jde o investici do úspory času a vlastní práce, než o úsporu financí. Návratnost investice je velice dlouhodobý proces, i kdybychom uvažovali roční úsporu elektřiny a vody řekněme kolem 800 korun. Velkým plus je dlouhodobá životnost myček s minimálními náklady na údržbu a opravy, poměrně často se stává, že je myčka v provozu nepřetržitě po dobu 10 – 15 let.